вторник, 5 октомври 2010 г.

‎!!! На вниманието на хората спазващи диета или режим...!!!

Надвийте изкушенията. Ако все пак се изкушите и посегнете към храна, която не е толкова полезна за вас, не забравяйте че постоянните всекидневни и здравословни навици, а не постоянните лишения, са пътят към здраво и щастливо тяло. Ако много ви липсва определена храна, на вхапнете малко и се насладете куса без да прекалявате.
Основно умение по пътя ви към здравословното хранене е да определяте каква преимуществена стойност има за вас всяка една храна - хранителна или вкусова.

От храни, които ви дават само приятни вкусови усещания и нямат хранителна стойност, изпо...лзвайте вкуса - хапвайте по малко и мислете как да получите повече от него. Например смучете парчето шоколад вместо да го глътнете бързо и да посегнете към следващото. Така ще задоволите нуждата си от вкус без да се нахраните с неподходяща храна.

Правилна проява на воля е да изядете няколко парченца шоколад и да спрете, а не да се въздържате изобщо. С абсолютно въздържание нуждата от вкус няма да изчезне, напротив - ще се сещате за шоколад все по-често. Така потребността ще расте все повече и повече, докато накрая изгубите контрол и изядете голямо количество.

Храните, които ви дават полезни вещества и енергия са ценни за вас с хранителната си стойност. Ако средата, в която сте живели не ви е създала навици да се храните с тях, то изградете си ги вие - съзнателно и постепенно. Животът днес ни предлага хиляди възможности да си създадем неполезни или вредни навици, което налага да влагаме мисъл в дейности, които нашите предци са извършвали естествено благодарение на натрупалата се с хилядолетия култура. Култура, която днес е забулена от множество недомислени или нечисти теории. Не става дума да се отричат съвременните достижения на науката, а те да бъдат поставени на основа опита на предците ни, трупан с десетки и стотици хиляди години.

Не мислете рестриктивно по отношение на храненето, а посредством набор от препоръки. Придържайки се към тях ще си изградите нужните навици и храненето ще се превърне за вас в естествена потребност и избор на храна. Така един ден ще може да заключите: "Ям всичко, но се храня с определени храни." И това няма да е в резултат на спазвана от вас диета, а ще е следствие от навици ви.

5 коментара:

  1. Анонимен8.10.10 г., 14:46

    part1
    „следете вашето развитие и бъдете постоянно недоволни.”
    Нали идеята е да сме доволни ,без значение от гена ни ...нали се стремим към духовното ,а не към материалното ,защото тялото е временна обвивка ,по-добре е да сме в синхрон с душата си ,другото идва само.Здрав дух в здрав ген ?!? Ами ако тялото ни не позволява да излезем от нормата на закодираните днк белези и сме постоянно недоволни,това би било един крах ,който безвъзвратно би унищожил психиката на дадения индивид...бъди благодарен ,Миро за това което имаш от природата,както и аз съм ...но бъди и солидарен също така.
    „Колкото по-добра осанка имате, толкова повече възхищение ще будите у околните”..когато човек не вярва в качествата си ,мнението на околните е определящо за самочувствието му и начина на живот.А истината е ,че ние се нуждаем от много малко неща за да сме щастливи ,за да съществуваме и да ни има .Оценявам безгранично идеята на автора за цялостна трансформация на тялото ,което неизменно е свързано с духа ,но според мен ,основата ,върху която лежи тезата му малко ме притеснява,трябва да направим това най-малкото за себе си ,не за околните .Разбирам автора и ентусиазма му в неопределени количества тестостерон ,които би имал същото въздействие единствено и само върху тесен кръг от хора и то в мъжката аудитория ;) за ранимата женска душа подобен тип изказвания биха проводили напълно обратния ефект от желанието да постигнем максимума .

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8.10.10 г., 14:47

    part2
    Здравословният начин на харанене е и здравословен начин на живот „ние сме това ,което ядем” той е и начин на мислене и доказва до каква степен сме небрежни към себе си и към околните,пряко свързани с нас....
    „Защо тогава Американската Кардиоложка Асоциация тръби, че кравето масло е вредно, а маргарина(без холестерол) е полезен? Дали тука не са заложени други интереси(от доста комерсиален вид).”
    Виждам ,че всички доводи в блока са на известни американски асоциации?
    Заложени са и още как,защото най-голямата манипулаторска влас ,която ни налага света идва от тази така добре маскирата с добро страна ,защото каквото тези учени установят се взима за чиста монета,нима имаме избор за да не се съсгласим със всичко това? Умственият ад ,който ни налага гласно с хиляди методи ред от тях като изброениете аоциации + още милион такива.,Холивуд,National Geographic(където смляната информация от първа ръка идва гореща и твърде попмозна ,за да не е исатина,и та нали ние скромните българчета нямаме пари за такива изследователски фондове),Coka Cola…Мики Маус и тн.
    Американската мечта ни е стегнала здраво за врата, и с други методи ,чиито формолировка се страхувам да подредя в думи ,заради немасовата си информираност,чиято цел е манипулация на подсъзнателно ниво ....
    Емулгатора,който се съдържа в маргарина ,чиято основна функция е да разтвори липидната маса във вода,чисто неосъществим процес в природата и следователно в огранизма,извършван при 4000 градуса.Разграждането на такава субстанция е невъзможна за тялото ни ,всяка така вовеки скрепена молекула продукт бива отлагана в кръвоносните съдове и оттам ненапразно бива провъзгласен за канцерогенен....затова ,мили мои ,мажете с Томи ,нали всяка бългаска кифла иска да бъде френско кроасанче и хранете децата си с Калиакра,която е най-доброто за него ,не видищ ли с калций!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8.10.10 г., 14:49

    part 3
    Американската мечта ни е стегнала здраво за врата, и с други методи ,чиито формолировка се страхувам да подредя в думи ,заради немасовата си информираност,чиято цел е манипулация на подсъзнателно ниво ....
    Емулгатора,който се съдържа в маргарина ,чиято основна функция е да разтвори липидната маса във вода,чисто неосъществим процес в природата и следователно в огранизма,извършван при 4000 градуса.Разграждането на такава субстанция е невъзможна за тялото ни ,всяка така вовеки скрепена молекула продукт бива отлагана в кръвоносните съдове и оттам ненапразно бива провъзгласен за канцерогенен....затова ,мили мои ,мажете с Томи ,нали всяка бългаска кифла иска да бъде френско кроасанче и хранете децата си с Калиакра,която е най-доброто за него ,не видищ ли с калций!!!

    „Не само, че изследванията не доказват теорията, ами може да се каже, че дебелият Американски народ е целенасочено лъган в последните 40-50 години.”-целият свят също за съжаление ....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8.10.10 г., 14:50

    part 4
    „Животът днес ни предлага хиляди възможности да си създадем неполезни или вредни навици, което налага да влагаме мисъл в дейности, които нашите предци са извършвали естествено благодарение на натрупалата се с хилядолетия култура. Култура, която днес е забулена от множество недомислени или нечисти теории” .............. всяка теория е недомислена ,твоите ,моите ,но ето защо е просто теория и всеки има правото и властта да живее ,спортува и да се храни както намери за редно спрямо вътрешния си свят.Доволна съм от хора като теб,които имат какво да кажат,на какво да научат да изразят и надявам се да наложат мнение било то с хилави теории, които са за предпочитане стократно пред рекламите по телевизиите....
    В ролята си на съвсем неангажиращ с мение критик те поздравявам,време е хората да се научат с какво се хранят,но не взимай предвид само едната страна на монетата,разгледай въпроса мащабно с цел,кое е полезно и кое не ....освен холестерола ,маргарина има хиляди други неща ....да не говорим за дъвките с аспартам ....
    Дантиела ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Първо те поздрвявам за задълбочените анализи върху статиите! Отговора на тези и много други въпроси ще публикувам постепенно във времето и се надявам да те удовлетворят както теб, така и останалите читатели споделящи мнението ти. Добър пример си за това как може да се разисква върху интересуващите ни теми. Така може да споделяме мнения и в краина сметка всеки сам избира как да третира организма и мирогледа си. Всичко е въпрос на личен избор и нагласа и не вярвам, че на един не болен човек ще му е невъзможно да корегира физиката си, ако има необходимото желание и мотивация. За щастие аз ги имам и двете и резултата е налице. Дано да подействам стимулиращо на повече хора. :)

    ОтговорИзтриване