събота, 9 октомври 2010 г.

Да поставим началото! Част 1 Калория

Очевиден факт е, че всички ние се нуждаем от храна, за да живеем. Основните жизнени процеси, движението, мислите ни, всички те са задвижвани от храната. Храненето може да бъде извор за успех, но и начало на множество проблеми. Ако направи правилният избор всеки от нас може да започне да се храни по начин, който да му позволи да удължи живота си и да се радва на сила, красота и здраве.
Храненето и знанията за него са извор на много противоречия. Липсата на информация е точно толкова фатална, колкото и изобилието от противоречива информация. Както при всички човешки дейности, качествените знания ще доведат до качествен продукт, в този случай здраво и хармонично тяло. Ако сте от хората, които желаят да загубят нежелано тегло или просто да си върнат желани килограми, тогава тази статия е за вас.
Разбира се, преди да се започне диета, трябва да си отговорим на няколко въпроса.
КАЛОРИЯ - Една килокалория е енергията необходима за повишаване температурата на един килограм вода с един градус С, т.е. това е мярка за разход на топлина/енергия. За нашите цели калорията е единицата, с която измерваме поетата храна и изразходваната енергия, за да намерим калорийния баланс на определен човек. Знаейки калорийния разход в покой и рахода за определени дейности, както и стойността на поетата храна, можем от математическа гледна точка да манипулираме тези стойности и да достигнем определен резултат.
В предишната статия подробно обяснихме как се изчисляват калориите. Очаквайте и как да манипулираме тяхните стойности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар