вторник, 19 април 2011 г.

Закуска



Когато попитам някой дали закусва почти винаги отговора е отрицателен: "Нямам време!", "Не съм гладен сутрин!", "Защо да ям допълнително?", "Това само ми отваря апетита!". Дали това са достатъчно добри причини да пропуснем нещо толкова важно и полезно? Аз не мисля така! Има много причини да не пропускате сутрешното хранене. То може да промени начина по-който се чувствате през деня, да ви помогне да бъдете по-силни, по-способни, а и по-атлетични.

И малките деца знаят, че е важно да закусват - как така се случва, че с времето забравят това?
Сигурно и вашата майка ви е окуражавала да закусвате и ви е повтаряла с онзи благоразумен тон, че това е най-важното хранене. И е била права! Сутрин е особено важно да приемем необходимите ни количества хранителни вещества за да може да функционираме по-добре през деня. Това е времето, в което усвояваме най-добре храната и тялото ни я използва по най-рационален начин.
Това е така защото закуската идва след най-големия период без храна в денонощието (средно около 12 часа). Тогава тялото ни е в нужда за нутриенти, витамини и минерали повече отколкото през останалата част от деня. Кръвната ни захар е най-ниска, а ако се занимавате с интелектуален труд или учите трябва да знаете че тя е добро "гориво" за мозъка.

Витамините се усвояват в най-голяма степен сутрин, затова на етикета на повечето пише да се вземат именно тогава.

Какво става ако пропуснем да ядем сутрин?
Да речем, че предния ден сме вечеряли в 8 или 9 часа и не ядем до обяд на следващия ден. Това са 15-16 часа без храна.Организма разгражда белтъци и мазнини, за да си набави необходимата енергия, но получена по този начин тя не може да се сравни с тази от прием на храна. По това време вече започваме силно да огладняваме и това чувство се засилва през деня. Накрая следва обилна вечеря и презапасяване така ценната енергия под формата на подкожни мазнини.

Тогава защо още има хора които не искат да закусват?
Не сме гладни? Липсата на апетит е по-скоро последствие, а не причина. Тя произхожда от изградения навик да не се яде и се изкоренява в рамките на няколко седмици. След този период се събуждаме гладни и храната ни доставя удоволствие!

Друга част от критиците твърдят че добавянето на едно хранене в първата половина на деня ще повиши общите калории, които приемат за денонощието. Това може и да е така, но...храненето не е проста аритметика, а сложна система. Какво и колко ядем има точно толкова значение и колкото и в какво състояние сме когато го ядем. Освен това нека се върнем на случая с обилната вечеря малко по-нагоре. Доказано е, че тези които пропускат приема на калории сутрин, в по-късните часове на деня страдат от пристъпи на остър глад и си ги наваксват вечер. Нищо чудно че именно тези хора са се загрижили за калориите.

Трети съобщават, че храненето сутрин им отваря апетита за през деня. Тяхната грешка е в избора на храна. Те приемат прости захари, които се усвояват прекалено бързо и отново настъпва липса на нутриенти в организма. Правилният избор за закуска е комбинацията от комплексни въглехидрати и белтъци, които да осигурят плавен и постоянен приток на енергия за повече време. Целулозата и растителните влакна също помагат за бавното усвояване и за храносмилането. В този ред на мисли една пълноценна закуска би съдържала чаша мляко с мюзли или пълнозърнест сандвич с яйце.

И не казвайте че нямате време! Няма да отнеме повече от сутрешното кафе!

понеделник, 18 април 2011 г.

Кофички



Кофичките са упражнение, използвано основно за увеличаване мускулната маса на гърдите и трицепсите. Това е упражнение, което всеки атлет би могъл да включи в тренировъчната си програма, независимо от тренировъчният си стаж. Изпълнява се на успоредка или друг специализиран за “кофички” уред. Разстоянието между двата лоста на успоредката се явява определящо за това къде ще акцентира натоварването при изпълнение на упражнението. При по-тясна успоредка натоварването се измества към трицепсите, а при по-широка - към гърдите. При изпълнение на кофичките на успоредка, в най-голяма степен биват натоварвани гръдните мускули и средните (вътрешните) глави на трицепсите. По-слабо участие в упражнението вземат делтоидеусите (раменете). При изпълнение основното натоварване може да се прехвърля в голяма степен между участващите мускулни групи.

Варианти
Според ширината на хвата - Ако ширината на хвата е колкото тази на раменете (по-тесен хват), то тогава акцентирате на трицепса. При широк хват, повече се натоварват гърдите.
Според наклона на тялото - Ако наведете тялото напред (сгънете краката в коленете, кръстосайте ги в глезените и наклонете тялото си леко напред) акцентирате на гърдите, когато тялото е изправено (не сгъвайте/кръстосвайте краката), на по-голямо натоварване се подлагат трицепсите.
Според позицията на лактите - Ако лактите се движат плътно до тялото, то натоварвате повече трицепса. Ако лактите са навън, то по-голямо участие вземат гърдите.
С тежест - Когато напреднете и станете по-силен, можете да опитате и вариант на упражнението с допълнителна тежест, закачена за кръста на колан или пък стиснат между глезените дъмбел.
Начин на изпълнение
1. Хванете се за рамената на успоредката, отскочете и изпънете ръце в лактите. Това е изходното Ви работно положение.
2. Отпуснете се бавно надолу, докато усетите неболезнено разтягане в гърдите или трицепсите.
3. След това се върнете в изходно положение.

Кофичките на успоредка могат да натоварят опасно лактите, а в долната фаза на движението да разтегнат болезнено трицепсите и гърдите. Това важи особено при неправилна техника на изпълнение с допълнителни прикрепени тежести. Освен това, ако не изпълнявате кофичките технично е възможно да не натоварите желаните мускулите пълноценно.
Преди упражнение загрейте добре лакътните стави. Това ще намали риска от травма на ставните връзки.
Изпълнявайте движението в пълната му амплитуда, а не наполовина. Отпускайте се, докато усетите неболезнено разтягане в гърдите или трицепсите (тук индивидуалният усет е много важен, поради малката граница от оптимално разтягане и преразтягане).
Стремете се да не люлеете тялото си по време на изпълнение. Движението трябва да става само в лакътните и раменните стави.
Внимавайте за болки в лакътните стави - травми в лакътните връзки не са желателни.
Старайте се през цялото време да гледате напред, без да отпускате главата си надолу.
В горната фаза на движението не изпъвайте ръцете си напълно. Така ще увеличите излишно натоварването върху лакътните стави, а и ще отнемете от натоварването върху трицепсите. Запазете малък ъгъл в лактите.
Приложимост
Основната функция на кофичките на успоредка е повишаване масата на гърдите и трицепсите. Затова е препоръчително да ги включите в тренировката си, независимо от нивото си на развитие. Ако сте начинаещ, най-добре ги включете като второ упражнение за гърди. Ако сте по-напреднал, е най-добре да ги пуснете в края на тренировката си за гърди или за трицепс. Когато работите за релеф, ги правете в повече повторения (10-15) или до отказ в 2-4 серии. Когато работите за маса (или ако силата Ви е голяма) и можете да направите спокойно 15 чисти повторения, пробвайте варианта с утежнение. Подберете утежнението така, че да Ви позволява да направите 6-12 повторения. Правете кофичките в 3-4 серии с около 2 минути почивка между сериите.
Успех!

неделя, 17 април 2011 г.

Тютюнопушене и тренировка



Тютюнопушенето е един от най-вредните навици които може да има човек. Всеки орган от човешкото тяло се уврежда от множеството вредни съставки, съдържащи се в тютюна.

Болшинството от смъртните случай причинени от тютюнопушене са сред хора които пушат активно, въпреки това има и много хора, които вдишват цигарения дим като пасивни пушачи просто защото се намират в компанията на пушачи.

В цигарения дим има около 4000 химикала и поне 40 канцерогенни вещества. Никотина – наркотика към който се пристрастяваме когато пушим води до внезапно повишаване на кръвното и сърдечната честота.

Безспорен е фактът, че цигарите вредят на организма, но как се отразява това на спортуващият индивид?

По време на тренировка тялото има нужда от кислород повече от всякога именно тогава се усеща отрицателният ефект, който оказват цигарите върху дихателната система и белия дроб. Намаленият капацитет на белите дробове не позволява достатъчно количество кислород да достигне до кръвта.

Влияние на цигарите върху тренировката
Пушенето води до необратими промени като уврежда дихателната система. Това се изразява в неспособност да тренирате дълго или да правите качествени тренировки. Пушенето затруднява фунцкията на белия дроб и по този начин буквално оставате без въздух. Когато кислорода, който достига до кръвта е намален - физическата сила и издръжливост значително намаляват.
Пулсовата честота на пушач е средно с 30% по-висока от тази на непушач. Това се дължи на стимулиращият ефект на никотина. Високият пулс е съпроводен с високо кръвно налягане, което пък от своя страна води до намален кръвен поток през кръвоносните съдове и по този начин производителноста на тялото е занижена.
При пушачите се наблюдава над двойно по-голяма вероятност за образуване на храчки, които значително затрудняват дихателните процеси. Това се дължи на факта, че пушенето предизвиква хронично подуване на мембраните, които които образуват храчките.
Въглеродният монооксид в тютюма има по-голям афинитет към хемоглобина отколкото кислорора. Получава се, че пушенето насърчава натрупването на въглероден монооксид за сметка на кислород, а занижените нива на кислород водят до ниска производителност на тялото.
Катрана в тютюна покрива белите дробове и по този начин пречи на абсорбцията на кислород в кръвният поток.
Катрана също влияе на пречистващата функция на белите дробове, по този начин повече вредни вещества „остават” в бронхите и дробовете. Резултатът е усилено отделяне на храчки и кашлица.
Пристрастяване. Наличието на никотин в тютюна води до пристрастяване към цигарите.
Тютюнопушенето значително увеличава риска от рак на белите дробове и други органи.
При тютюнопушене по време на бременност има по-голяма вероятност бебето да не е в пълно здраве или да се роди с по-ниско от нормалното тегло.