вторник, 26 април 2011 г.

Бигорексия



Едва ли има човек на тази земя, който да не е поне малко суетен. Доскоро се смяташе, че идеалната фигура и перфектните мерки са привилегия само на дамите. Докато през 1997 год. не става ясно, че стремежът към красиво и добре оформено тяло може да доведе до сериозни и болезнени последици при членовете от силния пол. Нова идея, носеща названието "мускулна дисморфия" описва новопоявило се психично нарушение, последвана от термина "бигорексия".

Какво се крие зад термина "бигорексия"?
Все повече мъже на възраст между 17 и 35 години са изложени на риск от заболяване, което се крие в стремежа към физическо съвършенство. Психиатри предупреждават, че любителите на фитнеса могат лесно да изпаднат в състояние, сходно с това на страдащите от анорексия. Прекомерният стремеж към масивност и по-добър релеф на тялото се нарича бигорексия и е диагноза на психологическа основа. Проблемът възниква тогава, когато въпреки усилените тренировки индивидите се виждат слаби и с недостатъчно добър релеф. А цената, която трябва да платят, е наистина висока: безкрайно дълги и тежки тренировки, намален социален статус, и като последствие от всичко това - загуба на работното място. Без съмнение обаче, целта е само една - изваяно тяло с перфектни форми, постижими за съжаление само с помощта на анаболни стероиди и други забранени вещества.

Психолози твърдят, че тази неудовлетвореност от собствената визия се формира още в ранно детство, когато възникват първите човешки комплекси и последващата от тях самооценка. Мускулната дисморфия е именно такова състояние, при което индивидът изпитва постоянна неудовлетвореност към фигурата си и се стреми непрекъснато да я развива. В голям процент от случаите лесно податливите на бигорексия мъже в детството си са били с дребно телосложение и много често са се превръщали в обект на безмилостни шеги от страна на своите връстници.

Началото при всички е еднакво - обикновена програма от тренировки и нормален хранителен режим. Не след дълго настъпва период на вманиачаване - колкото и интензивни, тежки и болезнени да са тренировките, човек започва да мисли, че никога не успява да постигне желания резултат и изпитва срам от настоящата си визия, а стремежът към перфектно тяло се превръща в натрапчива мисъл. Това неминуемо води до сериозни здравословни и психологически проблеми, в някои случаи дори фатални.

Мъжката суета провокира болестно състояние с ясно изразени симптоми
Страдащите от бигорексия мерят физическите си данни и се гледат в огледалото четири пъти повече от хората в залата, освен това проявяват голям интерес към нивото на мазнините в организма и пропорциите на тялото си;
Особено важен индикатор е храненето, което може да се превърне във фикс идея. Страдащите от бигорексия често се подлагат на строги диети, богати на протеини;
Данни сочат, че голяма част от бигорексиците се занимават с вдигане на тежести. Сравнено с нормално трениращите, те прекарват повече от шест часа в залата, заети единствено с мисълта за съвършено тяло;
Тези пациенти употребяват анаболни стероиди в продължение на години, смятайки, че приемани по правилния начин, тези субстанции са безвредни;
Бигорексиците проявяват безпричинна агресивност, често се наблюдава рязка промяна в настроението им, както и склонност към депресия и чувство за вина при пропусната тренировка. Екстремното физическо натоварване нерядко е съпроводено и с нарушения в дейността на сърдечно-съдовата и нервната система;
Психологическите прояви на болестта включват различни форми на срамежливост - от скриване на тялото с широки дрехи до пълно отчуждаване от света, с една-единствена причина - срамът от недоразвитото тяло.
Да проверим сами - страдаме ли от бигорексия?
Широко разпространен тест дава обективна представа за нашето състояние и "пристрастеността" ни към залата. Ако сте отговорили на поне три въпроса положително, то вие сте попаднали в групата на засегнатите:

Колко пъти на ден се гледате в огледалото (изследвания сочат, че бигорексиците го правят по повече от 50 пъти)?
Смятате ли, че тялото ви трябва да бъде по-стегнато и мускулесто?
Подлудява ли ви мисълта, че сте дребни на ръст?
Търсите ли непрекъснато нова информация за тренировки и добавки?
Следвате ли високобелтъчни диети и употребявате ли добавки за покачване на маса?
Съмнявате ли се в искреността на другите, когато ви хвалят за добрата и мускулеста фигура?
Носите ли широки дрехи, за да прикриете тялото си?
Притеснявате ли се да се разсъблечете на плажа, защото не сте в най-добрата си форма?
Тренирате ли с травми, заради страха да не загубите маса?
Имате ли усещането, че ви се подиграват за това, че сте хилав?
Предпочитате ли тренировка пред секс?
Пропускате ли социални събирания или възможност за по-високо платена работа в името на тренировките?
Замисляйки се върху казаното до тук, лесно можем да се достигнем до извода, че от това страда всеки човек. И какво лошо има в това да се опитаме да бъдем красиви и привлекателни, и най-важното - в добра форма, за да можем да привлечем вниманието на противоположния пол? Наясно сме, че перфектни хора няма и всеки един от нас има някакви недостатъци в себе си или в случая - в определени мускулни групи, които се опитва да подобри. Но за съжаление, доведен до крайност този начин на разсъждение може да доведе до психологично разстройство, известно с името мускулна дисморфия или бигорексия. Която след себе си води загуба на пропорционалността на тялото, косопад, акне и дори понякога може да провокира образуването на карциноми в тялото, поради свръхнатоварването на основни жизнени органи.

Какво да направите? Ами на първо място - поставянето на нови цели и преосмисляне на ценностите със сигурност би дало добър старт на лечение. Освен това консултацията с диетолог и психолог е задължителна. А учени от САЩ твърдят, че паралелното лечение на бигорексия дава винаги отличен резултат

Хубаво е да бъдеш суетен, но определено в разумни граници!Успех!

понеделник, 25 април 2011 г.

Салмонела



Безспорно някои от продуктите, които консумираме, могат да бъдат носители на различни бактерии. Целият набор от хамбургери, дюнери, сандвичи с недобре изпечено месо и майонеза, различни напитки, съдържащи мляко или сурови яйца, и дори сладоледът много бързо може да ви отведе в най-близкото инфекциозно отделение. Симптомите включват стомашно разстройство, повръщане, липса на апетит, повишена телесна температура, дехидратация и загуба на тегло. Подобни неразположения може да породи бактерия, наречена салмонела.

Какво представлява заболяването?
Салмонелозата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерии, наречени салмонели. При разпадането им се отделя ендотоксин, който уврежда нервната система и вътрешните органи (бял дроб, черен дроб, далак, бъбреци и др.).

Доказано е, че някои от тези бактерии отделят и ентеротоксин, който причинява стомашно разстройство с отделяне на голямо количество течности и електролити (калций, натрий, хлор) с изпражненията.

Салмонелите са микроорганизми, много сходни с тифния бактерий, както и с множество други подобни микроби, предизвикващи заболявания у човека и животните.

Съществуват над 1500 вида салмонели, като почти е невъзможно микроскопски да бъдат разграничени помежду си. Те са грам-отрицателни, дълги от 3 до 5μ пръчици, заобиколени с ресни. Не образуват спори и капсули.

Тези бактерии са анаероби и се развиват добре върху всяка хранителна среда с рН от 5 до 8.6 и температура от 10 до 40°С. Биохимичната активност на видовете салмонели също е различна, както и патогенността им за организмите. Тяхната устойчивост е сравнително висока, зависеща изцяло от влагата, температурата и рН на средата.

Установено е, че могат да издържат във вода повече от 120 дни, в морска вода до 217 дни и в месо - повече от година. Съжителството им с други бактериални видове значително увеличава тяхната устойчивост.

В храни като месо, яйца и риба те не само се запазват, но и се размножават, произвеждайки своите ендотоксини. Рискът от консумиране на заразена храна е потенциално голям, тъй като салмонелите не променят вкуса или цвета на храна, дори е възможно те да бъдат "консервирани", ако храната не премине през необходимата термична обработка.

Как можем да се заразим?
Салмонелите са типични причинители на хранителни инфекции, породени най-често от неправилната термична обработка на храната. Токсикоинфекциите, които предизвикват, започват внезапно сред хора, консумирали една и съща храна (най-често с животински произход), и погълнали с нея салмонелни бактерии и токсини.

Обществените басейни и незащитените водоеми също могат да потенцират заразяване с бактериите. Тяхната устойчивост "позволява" те да бъдат пренасяни чрез контактни предмети, прибори, съдове, което от своя страна ги прави изключително опасни за малки деца.

Реална опасност от заразяване съществува и за хората, които имат пряка връзка с животни, като ветеринари, гледачи на животни, колбасари и кухненски работници. Рядко заразяване се предизвиква от здрави бактерионосители, които замърсяват хранителните продукти. Инкубационният период е къс - от няколко часа до едно денонощие.

Типични болестни форми
Стомашно-чревна форма - след кратък инкубационен период от няколко часа до 2-3 дни се развива остър гастрит и ентерит, съпроводени с повишена температура, повръщане, болки в горната част на корема, а не след дълго и коликообразни болки с диарични изпражнения.
Дизентерийноподобна форма - протича с повишена телесна температура, обща слабост, повръщане и болезнена диария с изпражнения с различна консистенция и цвят.
Грипоподобна форма - силно наподобява грипно състояние и протича с повишена телесна температура, втрисане, главоболие, ставни и мускулни болки, както и зачервено гърло.
Тифоидна форма - наподобява коремен тиф, съпроводена отново с повишена температура, обща слабост и отпадналост, коликообразни коремни болки, диария, както и увеличен черен дроб и далак.
Септична форма - характеризира се с разпространение на бактериите чрез кръвта в целия организъм, а болестта протича с особено сериозни патологични състояния, като пневмония, менингит, пиелонефрит, отит и др.
Салмонела или "митът за суровите яйца"
Оказва се че не мит, а абсолютна реална е възможността всеки трениращ, който приема сурови яйца, с идеята, че термично необработените продукти съдържат целия набор от полезни вещества, да се зарази с опасните бактерии.

Дори съществува възможност човек да се зарази със салмонела, консумирайки кожата на пилето, която не е добре обработена.

В какво се състои лечението?
Принципно салмонелозата е патологично състояние, което отшумява сравнително бързо при навременно взети мерки. Но по друг начин стоят нещата при по-тежките форми на заболяването, когато вече се налага хоспитализиране на пациентите.

Медиците предписват прием на препарати, съдържащи калций-глюконат, глицерофосфат, лактат, нестероидни противовъзпалителни средства, медицински въглен за промивки на стомаха и средства, които предотвратяват обезводняването на организма, както и витамини и пробиотици, възстановяващи чревната микрофлора.

Как ефективно да се предпазим от заразяване с салмонела?
Първото нещо, което със сигурност трябва да направим, е да се стремим да не консумираме сурово месо, яйца и млечни продукти, както и да внимаваме с избора на заведенията, в които се храним.
За хората, които водят здравословен начин на живот и консумират повече плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, съществува по-малка вероятност да се заразят, тъй като техният организъм има сравнително по-добри съпротивителни сили.
Спазването на добра лична хигиена и правилната термична обработка на хранителните продукти, унищожаваща не само тези бактерии, но и други потенциално опасни микроорганизми, определено са добра превенция.
Елиминиране на възможността за размножаване на салмонелите чрез съхраняване на храната в хладилник (особено през лятото, когато има наличие на мухи, които са едни от разпространителите не само на болестта, но и на дизентерия и на причинителя на язвената болест).
И не на последно място - добър ветеринарен контрол над животните.