петък, 26 ноември 2010 г.

Шоколадови пъпки - мит или истина?


Една стара поговорка гласи: "Ти си това, което ядеш".Естествено яденето на ряпа не те прави ряпа.Вероятно поговорката означава, че прекаляването с различни храни може да предизвика заболяване, като коронарната болест на сърцето, диабет, високо кръвно налягане, зъбен кариес и рак на червата.Дали от шоколада се получава акне обаче?
Шоколада бил известен още преди 2600 години в северен Белиз в Централна Америка.Знаем това, защото по стените на няколко керамични съда от района били открити следи от шоколад.Но няма сега да пиша за историята на шоколада.Днес той е любим на изследователите на Антарктида, защото е богат на калории, както и на повечето от нас заради страхотния му вкус.Освен това съдържа кофеин и други вещества, които директно влияят на центровете на удоволствие в мозъка.
А как стои въпросът с едва ли не общоприетото вярване, че шоколадът е един от най-големите причинители на акне?
Историята на акнето започва в мастните жлези, които могат да станат много по-активни от обичайното.Мастната жлеза се отваря към фоликула на косъма, който на свой ред се отваря към кожата.Мастните жлези, които покриват по-голямата част от тялото, се срещат в огромни количества по лицето и гърдите и напълно липсват по стъпалата и дланите.Тези жлези произвеждат мастен секрет, наричан себум.Това е нормален за тялото продукт - сложна смес от мазнини, като триглецериди, холестерол и др.
При акнето мастните жлези са сввръхактивни.От отвора на жлезата се излива смес от себум, кератин и части от мъртви клетки, които след това образуват мехури и се издуват.
Понякога акнето може да се влоши.В тези усложнени случаи разширената жлеза може да бъде инфектирана от бактерии.Нещата могат да станат дори още по-лоши - съдържаието на подутата жлеза да изтече в околната тъкан, предизвиквайки възпаления и кисти.
Защо хората правят връзка между шоколада и акнето?Отговорът е, че и шоколада и акнето са богати на мазнини.Хората приемат, че ако ядете много шоколад, организмът ви ще се опита да се отърве от мазнините в шоколада, като ги изхвърли през мастните жлези.Според теорията тогава претоварените мастни жлези се задръстват и дегенерират в акне.Макар за тази теория да няма абсолютно никакво доказателство, в учебниците по дерматология от 50-те години се твърдяло, че шоколадът причинява акне.От 60-те до 80-те години дерматолозите се опитвали да докажат наличието на връзка между консумацията на шоколад и появата на акне.
Няколко добри изследвания проследили пътя на някои от мазнините в шоколадите с помоща на много ниски количества радиация, за да видят къде свършва той.Почти никоя от тях не се появила в себума, с което се доказало, че между шоколада и акнето не съществува молекулярна връзка.
След това са извършени много други модерни изследвания, които доказват, че шоколадът не причинява акне - добра новина, но митът си остава.
Да изстискваме ли пъпките?
Не, никога!!!Когато изстискате пъпка, вие наранявате фоликула.Предизвиквате също клетъчни реакции, които могат да доведат до повишено отделяне на левкотриени и ензими, а те - до възпаления и белези.Белезите са равни, кафеникави и ще избледнеят, но чак след няколко години.
Ако не можете да понасяте подутата и пълна с гной пъпка или ако тя е така напращяла, че ви причиинява болка, можете да направите нещо друго.Първо стерилизирайте игла или топлийка със спирт или на пламък.После пробийте върха на пъпката - но само повърхността, на не повече от милиметър дълбочина.Избършете гнойта с чиста кърпа или салфетка (не е задължително да е стерилна).Но никога не изстисквайте пъпката.
От друга страна, изстискването доставя огромно удоволствие на някои хора...,което лично мен ме отвръщава!