сряда, 3 ноември 2010 г.

"Слабите" цигари

Около 90% от пушачите знаят, че пушенето е вредно за здравето им.Около 60% от тях искат да откажат цигарите, но не могат.Всички сме чували някой около нас да казва : " виж, вземам мерки - минах на по-слаби цигари".Горките са станали жертва на заблудата, че цигарите с ниско съдържание на никотин доставят по-малко отрова в организма им.
Никотинът е наркотик, към който се привиква.При това много силно.Вземете само пушачите, на които са премахнали ларингса (гласните струни) заради някакво свързано с пушенето заболяване.Подобни операции са много сериозни.И въпреки това 40% от тях отново ще започнат да пушат веднага щом се възстановят от интервенцията.
Тютюневите компании могат да произвеждат цигари без никотин - но няма да го направят, защото никой няма да купува стоката им.Все пак смъркането на захар не въздейства много на наркоманите, нали?.Пушачите просто се нуждаят от своята доза никотин.
Цигарата е невероятно ефективно средство за доставяне на наркотик - за щастие на тютюневите компании.Тя доставя на мозъка точната доза, необходима за осигуряването на продължително проникване за 11 секунди вдишване на дима.Ако искате да зарибите някого, ви е нужно много малко време между момента на действие (дръпването от цигарата) и получаването на наградата (никотин в мозъка).Между другото, средния пушач носи около 40 милиардни от грама никотин на всеки милилитър кръв!
В зависимост от дозата никотинът може да има противоположни ефекти.В малки количества той стимулира мисленето, ускорява пулса и увеличава кръвното налягане.При големи дози ви успокоява и забавя биенето на сърцето.Често пушачите несъзнателно се нагаждат към това колко силно и често дърпат от цигарите си, за да получат голяма или малка доза.
Наистина ли цигарите с ниско съдържание на никотин ще доставят малки количества от никотина?Да, но единствено при тестове с измервателни уреди.Ако обаче слабите цигари се употребяват от хора, пушачите получават точно толкова никотин, колкото и от нормалните цигари.
Пушачите се нуждаят от редовната си доза никотин и затова, когато минават на слаби цигари, те просто дърпат по-силно и по-често - за да си получат необходимото.За съжаление, когато дърпа по-силно от горяща цигара, човек поема и по-големи количества въглероден окис.Това принуждава тялото да произвежда повече хемоглобин, което пък прави кръвта "по-кишава" и увеличава риска от удар.Така излиза, че доставянето на "редовната" доза от цигара с ниско съдържание на никотин е всъщност по-опасно!
Между другото, ако потребителите на нормални цигари решат да опитат по-силни цигари те обикновено дърпат в пъти по-слабо и отново получават дозата си!
Тютюневите компании обичат слабите цигари.През 1978г. "Емпириъл Табако Лимитид" заявява в един документ: "...въвеждането на цигари с крайно ниско съдържание на катран на практика задържа някои потенциално отказали се пушачи на пазара, предлагайки им доста примамлива алтернатива..."
И тъй, слабите цигари не само не ни доставят по-малко никотин и повече въглероден окис, но и ни вдъхват фалшиво чувство за безопасност.Не е нужно да казвам колко пречат във всяка спортна дейност, било то професионална или любителска (аз самия съм пушач и знам доста добре).Така че не минавайте на леки цигари, а ги откажете.Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар