петък, 5 ноември 2010 г.

2 минути дневно...

Оказва се, че здравият човек се нуждае само от две минутно сутрешно раздвижване, за да не изгуби добрата си физическа форма. Това твърдят канадски учени, които са изследвали спортисти разделени на три групи. Участниците от първата група са тренирали всеки ден по 2 часа без да се напрягат, а от втората – по 10 минути дневно със средно физическо натоварване. Спортистите от третата група са отделяли на това занимание само 2 минути, но натоварването е било максимално.

Учените са сравнили нивото на потребление на кислород от мускулите на спортистите от трите групи. Оказва се, че този показател е почти еднакъв за всички, т.е. показателите за физическа форма при всички участници са еднакви.

Изследователите смятат, че ако всеки човек още от детството си е създал навика всяка сутрин да се натоварва физически добре в продължение на две минути, то тогава болните хора биха били много по-малко.

Ако организмът е отслабнал, натоварването трябва да се избира строго индивидуално. Например, за да поддържат доброто си здравословното състояние, някои хора се нуждаят само от 30-минутно ходене на чист въздух

сряда, 3 ноември 2010 г.

"Слабите" цигари

Около 90% от пушачите знаят, че пушенето е вредно за здравето им.Около 60% от тях искат да откажат цигарите, но не могат.Всички сме чували някой около нас да казва : " виж, вземам мерки - минах на по-слаби цигари".Горките са станали жертва на заблудата, че цигарите с ниско съдържание на никотин доставят по-малко отрова в организма им.
Никотинът е наркотик, към който се привиква.При това много силно.Вземете само пушачите, на които са премахнали ларингса (гласните струни) заради някакво свързано с пушенето заболяване.Подобни операции са много сериозни.И въпреки това 40% от тях отново ще започнат да пушат веднага щом се възстановят от интервенцията.
Тютюневите компании могат да произвеждат цигари без никотин - но няма да го направят, защото никой няма да купува стоката им.Все пак смъркането на захар не въздейства много на наркоманите, нали?.Пушачите просто се нуждаят от своята доза никотин.
Цигарата е невероятно ефективно средство за доставяне на наркотик - за щастие на тютюневите компании.Тя доставя на мозъка точната доза, необходима за осигуряването на продължително проникване за 11 секунди вдишване на дима.Ако искате да зарибите някого, ви е нужно много малко време между момента на действие (дръпването от цигарата) и получаването на наградата (никотин в мозъка).Между другото, средния пушач носи около 40 милиардни от грама никотин на всеки милилитър кръв!
В зависимост от дозата никотинът може да има противоположни ефекти.В малки количества той стимулира мисленето, ускорява пулса и увеличава кръвното налягане.При големи дози ви успокоява и забавя биенето на сърцето.Често пушачите несъзнателно се нагаждат към това колко силно и често дърпат от цигарите си, за да получат голяма или малка доза.
Наистина ли цигарите с ниско съдържание на никотин ще доставят малки количества от никотина?Да, но единствено при тестове с измервателни уреди.Ако обаче слабите цигари се употребяват от хора, пушачите получават точно толкова никотин, колкото и от нормалните цигари.
Пушачите се нуждаят от редовната си доза никотин и затова, когато минават на слаби цигари, те просто дърпат по-силно и по-често - за да си получат необходимото.За съжаление, когато дърпа по-силно от горяща цигара, човек поема и по-големи количества въглероден окис.Това принуждава тялото да произвежда повече хемоглобин, което пък прави кръвта "по-кишава" и увеличава риска от удар.Така излиза, че доставянето на "редовната" доза от цигара с ниско съдържание на никотин е всъщност по-опасно!
Между другото, ако потребителите на нормални цигари решат да опитат по-силни цигари те обикновено дърпат в пъти по-слабо и отново получават дозата си!
Тютюневите компании обичат слабите цигари.През 1978г. "Емпириъл Табако Лимитид" заявява в един документ: "...въвеждането на цигари с крайно ниско съдържание на катран на практика задържа някои потенциално отказали се пушачи на пазара, предлагайки им доста примамлива алтернатива..."
И тъй, слабите цигари не само не ни доставят по-малко никотин и повече въглероден окис, но и ни вдъхват фалшиво чувство за безопасност.Не е нужно да казвам колко пречат във всяка спортна дейност, било то професионална или любителска (аз самия съм пушач и знам доста добре).Така че не минавайте на леки цигари, а ги откажете.Успех!