неделя, 17 април 2011 г.

Тютюнопушене и тренировка



Тютюнопушенето е един от най-вредните навици които може да има човек. Всеки орган от човешкото тяло се уврежда от множеството вредни съставки, съдържащи се в тютюна.

Болшинството от смъртните случай причинени от тютюнопушене са сред хора които пушат активно, въпреки това има и много хора, които вдишват цигарения дим като пасивни пушачи просто защото се намират в компанията на пушачи.

В цигарения дим има около 4000 химикала и поне 40 канцерогенни вещества. Никотина – наркотика към който се пристрастяваме когато пушим води до внезапно повишаване на кръвното и сърдечната честота.

Безспорен е фактът, че цигарите вредят на организма, но как се отразява това на спортуващият индивид?

По време на тренировка тялото има нужда от кислород повече от всякога именно тогава се усеща отрицателният ефект, който оказват цигарите върху дихателната система и белия дроб. Намаленият капацитет на белите дробове не позволява достатъчно количество кислород да достигне до кръвта.

Влияние на цигарите върху тренировката
Пушенето води до необратими промени като уврежда дихателната система. Това се изразява в неспособност да тренирате дълго или да правите качествени тренировки. Пушенето затруднява фунцкията на белия дроб и по този начин буквално оставате без въздух. Когато кислорода, който достига до кръвта е намален - физическата сила и издръжливост значително намаляват.
Пулсовата честота на пушач е средно с 30% по-висока от тази на непушач. Това се дължи на стимулиращият ефект на никотина. Високият пулс е съпроводен с високо кръвно налягане, което пък от своя страна води до намален кръвен поток през кръвоносните съдове и по този начин производителноста на тялото е занижена.
При пушачите се наблюдава над двойно по-голяма вероятност за образуване на храчки, които значително затрудняват дихателните процеси. Това се дължи на факта, че пушенето предизвиква хронично подуване на мембраните, които които образуват храчките.
Въглеродният монооксид в тютюма има по-голям афинитет към хемоглобина отколкото кислорора. Получава се, че пушенето насърчава натрупването на въглероден монооксид за сметка на кислород, а занижените нива на кислород водят до ниска производителност на тялото.
Катрана в тютюна покрива белите дробове и по този начин пречи на абсорбцията на кислород в кръвният поток.
Катрана също влияе на пречистващата функция на белите дробове, по този начин повече вредни вещества „остават” в бронхите и дробовете. Резултатът е усилено отделяне на храчки и кашлица.
Пристрастяване. Наличието на никотин в тютюна води до пристрастяване към цигарите.
Тютюнопушенето значително увеличава риска от рак на белите дробове и други органи.
При тютюнопушене по време на бременност има по-голяма вероятност бебето да не е в пълно здраве или да се роди с по-ниско от нормалното тегло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар