понеделник, 18 април 2011 г.

Кофички



Кофичките са упражнение, използвано основно за увеличаване мускулната маса на гърдите и трицепсите. Това е упражнение, което всеки атлет би могъл да включи в тренировъчната си програма, независимо от тренировъчният си стаж. Изпълнява се на успоредка или друг специализиран за “кофички” уред. Разстоянието между двата лоста на успоредката се явява определящо за това къде ще акцентира натоварването при изпълнение на упражнението. При по-тясна успоредка натоварването се измества към трицепсите, а при по-широка - към гърдите. При изпълнение на кофичките на успоредка, в най-голяма степен биват натоварвани гръдните мускули и средните (вътрешните) глави на трицепсите. По-слабо участие в упражнението вземат делтоидеусите (раменете). При изпълнение основното натоварване може да се прехвърля в голяма степен между участващите мускулни групи.

Варианти
Според ширината на хвата - Ако ширината на хвата е колкото тази на раменете (по-тесен хват), то тогава акцентирате на трицепса. При широк хват, повече се натоварват гърдите.
Според наклона на тялото - Ако наведете тялото напред (сгънете краката в коленете, кръстосайте ги в глезените и наклонете тялото си леко напред) акцентирате на гърдите, когато тялото е изправено (не сгъвайте/кръстосвайте краката), на по-голямо натоварване се подлагат трицепсите.
Според позицията на лактите - Ако лактите се движат плътно до тялото, то натоварвате повече трицепса. Ако лактите са навън, то по-голямо участие вземат гърдите.
С тежест - Когато напреднете и станете по-силен, можете да опитате и вариант на упражнението с допълнителна тежест, закачена за кръста на колан или пък стиснат между глезените дъмбел.
Начин на изпълнение
1. Хванете се за рамената на успоредката, отскочете и изпънете ръце в лактите. Това е изходното Ви работно положение.
2. Отпуснете се бавно надолу, докато усетите неболезнено разтягане в гърдите или трицепсите.
3. След това се върнете в изходно положение.

Кофичките на успоредка могат да натоварят опасно лактите, а в долната фаза на движението да разтегнат болезнено трицепсите и гърдите. Това важи особено при неправилна техника на изпълнение с допълнителни прикрепени тежести. Освен това, ако не изпълнявате кофичките технично е възможно да не натоварите желаните мускулите пълноценно.
Преди упражнение загрейте добре лакътните стави. Това ще намали риска от травма на ставните връзки.
Изпълнявайте движението в пълната му амплитуда, а не наполовина. Отпускайте се, докато усетите неболезнено разтягане в гърдите или трицепсите (тук индивидуалният усет е много важен, поради малката граница от оптимално разтягане и преразтягане).
Стремете се да не люлеете тялото си по време на изпълнение. Движението трябва да става само в лакътните и раменните стави.
Внимавайте за болки в лакътните стави - травми в лакътните връзки не са желателни.
Старайте се през цялото време да гледате напред, без да отпускате главата си надолу.
В горната фаза на движението не изпъвайте ръцете си напълно. Така ще увеличите излишно натоварването върху лакътните стави, а и ще отнемете от натоварването върху трицепсите. Запазете малък ъгъл в лактите.
Приложимост
Основната функция на кофичките на успоредка е повишаване масата на гърдите и трицепсите. Затова е препоръчително да ги включите в тренировката си, независимо от нивото си на развитие. Ако сте начинаещ, най-добре ги включете като второ упражнение за гърди. Ако сте по-напреднал, е най-добре да ги пуснете в края на тренировката си за гърди или за трицепс. Когато работите за релеф, ги правете в повече повторения (10-15) или до отказ в 2-4 серии. Когато работите за маса (или ако силата Ви е голяма) и можете да направите спокойно 15 чисти повторения, пробвайте варианта с утежнение. Подберете утежнението така, че да Ви позволява да направите 6-12 повторения. Правете кофичките в 3-4 серии с около 2 минути почивка между сериите.
Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар