сряда, 13 октомври 2010 г.

Да поставим началото! Част 4 Мазнини


Мазнини се наричат естерите на глицерола с висши мастни киселини.Те са най-разпространените липиди.Източници са на енергия.При разграждането им се образува голямо количество вода,мазнините са и воден запас за животните прекарващи зимен сън или живеещи в пустинни условия. Числят се към липидите. Изпълняват множество биологични функции, главно като резервен хранителен запас и термоизолиращ материал. При животните се натрупва в определен вид съединителна тъкан наречена мастна във вид на капчици
Мазнините имат значителна хранителна стойност поради това, че внасят незаменими висши мастни киселини.
Познати са над 1300 вида природни мазнини. Мазнини се съдържат във всяка жива клетка. В животинските организми се отлагат главно в подкожната тъкан и около някои вътрешни органи. Съставляват 10-20% от общата маса на човека. В растенията се натрупват в семената и в някои плодове.

Мазнини е думата, която се чува най-често, когато се заговори за диети, здравословно хранене и упражнения.
Всеки от нас асоциира мазнините с огромен корем, отеснели дрехи и ниско самочувствие.
Истината е, че мазнините играя ключова роля в организма ни всеки ден и имат своите и добри, и лоши страни.
Има няколко факта, които не са много популярни, но ще ви помогнат да „опознаете врага“ още по-добре. В крайна сметка може да ви се стори, че дяволът не е толкова черен.
Мастните клетки увеличават размерите си шест пъти
Когато се храните с висококалорични храни продължително време, мастните ви клетки се увеличават шест пъти и тогава започват да се делят. Човек може да има между 40 и 100 милиарда мастни клетки.
Те се образуват още преди раждането и до 16-та година вече са завършени. Оттук насетне влияние върху физическото ви състояние имат начинът на живот и гените ви.
Мастните клетки са жизнено необходими, защото са своеобразни запаси на енергия за организма. Проблемите започват, когато приемате много повече мазнини, отколкото изразходвате.
Мастните клетки влияят на хормоналния баланс
Излишните килограми могат да нарушат хормоналния баланс и да доведат до различни заболявания.
Женският хормон естроген е тясно свързан с мастните клетки и при наднормено тегло нивото на хормона също се увеличава, което крие определени рискове за здравето както при жените, така и при мъжете.
Когато отслабвате, мастните клетки се свиват, а не изчезват напълно
Няма защо да изпадате в паника от това, че броят на мастните ви клетки може да е 100 милиарда. Добрата новина е, че когато отслабвате, размерът на клетките се свива и фигурата ви видимо се подобрява. Мастните клетки се запазват за момента, в който отново ще започнете да се храните нормално, за да започнат да складират енергия под формата на мазнини.
Именно по тази причина много по-добре за здравето ви е да се имате балансиран хранителен режим, при който да приемате толкова калории, колкото са ви необходими, а не да редувате периоди на строги диети с периоди на безразборно ядене.
Мастните клетки активират защитните сили на организма
Освен неприятната външност, наднорменото тегло води и до сериозни вътрешни катаклизми. Доказано е, че при наличие на излишни килограми клетките на имунната система, наречени макрофаги, се активизират така, сякаш сте се разболели от грип.
Добрата новина е, че намаляването на теглото с 10% ( ако сте с наднормено тегло) възстановява нормалното функциониране на системите в организма ви.
Мастните клетки функционират различно в зависимост от местоположението им в организма
Мастните клетки, които са разположени в областта на стомаха, са много по-активни в сравнение с „колегите си“ на други места по тялото.
Хората с бирен корем, който не се получава само от бира, страдат от високо кръвно и високо ниво на захарта в организма.
Мастните клетки в областта на корема произвеждат много повече мастни киселини, които могат да доведат до диабет, сърдечно-съдови заболявания и дори някои видове рак.
Тъй като няма начин как да се отслабне на точно определено място, единственото решение е да тренирате цялото тяло. Добата новина е, че мазнините на корема изчезват сравнително бързо, ако тренирате редовно.
Ако не консумирате никакви мазнини, организмът ви ще се срине
Ако избягвате приемането на мазнини, системите в организма ви, които отговарят за пренасянето на витамините и останалите хранителни вещества просто ще спрат да функционират.
Мазнините са необходими за производство на енергия, за набавяне на мастни разтворимите витамини А, D, E и К, които пък отговарят за усвояването на калция.
С една дума- да премахнете мазнините изцяло от хранителния си режим, е опасно за здравето.
Калориите от мазнини може да надхвърлят 40% от дневния калориен прием
В крайна сметка до тук трябва да сте разбрали, че мазнините не са Врагът. Те са нужни на организма също както витамините и въглехидратите.
Здравословната диета предполага 40% от калориите ви за деня да са от мазнини и повече.Но не забравяйте, че мазнините имат два пъти повече калории от въглехидратите или протеините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар