събота, 30 октомври 2010 г.

Митове за целулита!


От 60-те години на миналия век телевизията, радиото и печатните медии непрекъснато ни осведомяват, че целулитът е най-големия бич в живота на всеки чувствителен към външния си вид човек.И всеки път медиите ни пробутват най-малко два от четирите мита за целулита.
Според първия целулитът е нещо ненормално и следователно следва да се премахне.Втория хвърля вината за появата му на токсини и/или лоша циркулация, и/или запушени лимфни пътища.Според третия, ако отслабнете достатъчно, целулитът ще изчезне самичък.А според четвъртия съществува революционен нов продукт, който ще ни отърве от досадната напаст.
Всички носим известно количество мазнини като процент от теглото си - приблизително 15-25% при мъжете и 20-33% при жените.Тази мазнина се съхранява в мастни клетки.Милиони такива клетки си стоят щастливо една до друга, подобно на море от меки маслени топчета.Подобно на маслото, мазнината в тялото ви няма кой знае какъв структурен интегритет и затова се нуждае от малко фибри, които да минават през това меко море и да го държат в едно цяло.Понякога тези фибри са толкова много, че превръщат моорето от меки топчета в серия от езерца.Техническото название на тези фибри е хиподермални влакна.
Целулитът представлява маса мазнини, събрана в малки джобове.Според медицинските речници, той представлява разговорен термин за хранилища на мазнина и влакнеста тъкан, причиняващи надипляне на кожата.Често може да се види в долната част на задника и в задните външни части на бедрата и хълбоците.
Целулитът е нормален начин за съхраняване на излишни мазнини.Той няма нищо общо със запушени лимфни пътища, токсини или лоша циркулация.Целулитът е нещо нормално.Огромното мнозинство от жените си го имат.Можете да го откриете у 80-90% от жените, дори да са наистина кльощави!
Фактът, че повечето жени имат целулит, е златна мина за производителите на козметика.Всевъзможни антицелулитни кремове тръбят, че ще превърнат нагънатата гъбеста кожа(с вид на изварта), в гладка (като бебешко дупе) повърхност.
Почти всички тези кремове имат най-малко една от следните "вълшебни" съставки - кофеин (диуретик), третиноин, диметиламиноетанол (антиоксидант, DMAE) или аминофилин.Европеиски журнал по дерматология направили преглед на 32 антицелулитни продукта.Някои от тях имали до 31 съставки - повечето доста разнообразни, като изключим някоя от "вълшебната четворка".Всъщност в подложените на тест 32 продукта били преброени 263 съставки!Сякаш производителите стреляли напосоки и добавяли каквото им падне.Около една четвърт от тези продукти може да предизвика алергични реакции, така че неприятните странични ефекти са определен риск.
Дерматолозите са съгласни в едно относно кремовете - те не премахват целулита.От друга страна, ако кожата ви е нормално суха и ако антицелулитния крем съдържа овлажнител, то той определено ще допринесе за по-добрия ви външен вид.
Третиноинът (или ретинол) е една от съставките, които имат положителен ефект в някои случаи.Той прониква през кожата, увеличава кръвоснабдяването на дермиса, увеличава производството на колаген и обновяването на клетките на епидермиса (външния слой на кожата).Така, че третиноинът спомага за създаването на нови кожни клетки.Като цяло той "напомпва" кожата, като прави външния слой по-дебел.Ефектът е като да постелиш килим върху неравната земя - изглажда я донякъде.Така целулитът става по-труден за различаване, тъй като е скрит под "охранената" повърхностна кожа.
Аннтицелулитния ефект на ретинолът е много слаб и е може би още по-слаб у останалите химикали от "вълшебната четворка".Например единственото "проучване", което "доказва" действието на кофеина, е проведено от две фирми производители на антицелулитни продукти ;) .
В най-добрия случай антицелулитните кремове могат да доведат - евентуално - до някои съвсем малки подобрения.
Има едно решение, което наистина върши работа - липосукцията, или премахването на мастни клетки.Лошото в случая е, че останалите мастни клетки увеличават размера си, за да компенсират загубата - и в крайна сметка се оказвате в изходна позиция.
И така, в заключение стигнахме до извода, че нито едно козметично средство не води до премахване на целулита.Така, че не си давайте парите за скъпи антицелулитни кремове - няма смисъл.Успех!

1 коментар:

  1. Анонимен2.11.10 г., 11:09

    браво миро нещо свястно да се намери като информация , стига с тоя прах в очите

    ОтговорИзтриване