понеделник, 25 април 2011 г.

Салмонела



Безспорно някои от продуктите, които консумираме, могат да бъдат носители на различни бактерии. Целият набор от хамбургери, дюнери, сандвичи с недобре изпечено месо и майонеза, различни напитки, съдържащи мляко или сурови яйца, и дори сладоледът много бързо може да ви отведе в най-близкото инфекциозно отделение. Симптомите включват стомашно разстройство, повръщане, липса на апетит, повишена телесна температура, дехидратация и загуба на тегло. Подобни неразположения може да породи бактерия, наречена салмонела.

Какво представлява заболяването?
Салмонелозата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерии, наречени салмонели. При разпадането им се отделя ендотоксин, който уврежда нервната система и вътрешните органи (бял дроб, черен дроб, далак, бъбреци и др.).

Доказано е, че някои от тези бактерии отделят и ентеротоксин, който причинява стомашно разстройство с отделяне на голямо количество течности и електролити (калций, натрий, хлор) с изпражненията.

Салмонелите са микроорганизми, много сходни с тифния бактерий, както и с множество други подобни микроби, предизвикващи заболявания у човека и животните.

Съществуват над 1500 вида салмонели, като почти е невъзможно микроскопски да бъдат разграничени помежду си. Те са грам-отрицателни, дълги от 3 до 5μ пръчици, заобиколени с ресни. Не образуват спори и капсули.

Тези бактерии са анаероби и се развиват добре върху всяка хранителна среда с рН от 5 до 8.6 и температура от 10 до 40°С. Биохимичната активност на видовете салмонели също е различна, както и патогенността им за организмите. Тяхната устойчивост е сравнително висока, зависеща изцяло от влагата, температурата и рН на средата.

Установено е, че могат да издържат във вода повече от 120 дни, в морска вода до 217 дни и в месо - повече от година. Съжителството им с други бактериални видове значително увеличава тяхната устойчивост.

В храни като месо, яйца и риба те не само се запазват, но и се размножават, произвеждайки своите ендотоксини. Рискът от консумиране на заразена храна е потенциално голям, тъй като салмонелите не променят вкуса или цвета на храна, дори е възможно те да бъдат "консервирани", ако храната не премине през необходимата термична обработка.

Как можем да се заразим?
Салмонелите са типични причинители на хранителни инфекции, породени най-често от неправилната термична обработка на храната. Токсикоинфекциите, които предизвикват, започват внезапно сред хора, консумирали една и съща храна (най-често с животински произход), и погълнали с нея салмонелни бактерии и токсини.

Обществените басейни и незащитените водоеми също могат да потенцират заразяване с бактериите. Тяхната устойчивост "позволява" те да бъдат пренасяни чрез контактни предмети, прибори, съдове, което от своя страна ги прави изключително опасни за малки деца.

Реална опасност от заразяване съществува и за хората, които имат пряка връзка с животни, като ветеринари, гледачи на животни, колбасари и кухненски работници. Рядко заразяване се предизвиква от здрави бактерионосители, които замърсяват хранителните продукти. Инкубационният период е къс - от няколко часа до едно денонощие.

Типични болестни форми
Стомашно-чревна форма - след кратък инкубационен период от няколко часа до 2-3 дни се развива остър гастрит и ентерит, съпроводени с повишена температура, повръщане, болки в горната част на корема, а не след дълго и коликообразни болки с диарични изпражнения.
Дизентерийноподобна форма - протича с повишена телесна температура, обща слабост, повръщане и болезнена диария с изпражнения с различна консистенция и цвят.
Грипоподобна форма - силно наподобява грипно състояние и протича с повишена телесна температура, втрисане, главоболие, ставни и мускулни болки, както и зачервено гърло.
Тифоидна форма - наподобява коремен тиф, съпроводена отново с повишена температура, обща слабост и отпадналост, коликообразни коремни болки, диария, както и увеличен черен дроб и далак.
Септична форма - характеризира се с разпространение на бактериите чрез кръвта в целия организъм, а болестта протича с особено сериозни патологични състояния, като пневмония, менингит, пиелонефрит, отит и др.
Салмонела или "митът за суровите яйца"
Оказва се че не мит, а абсолютна реална е възможността всеки трениращ, който приема сурови яйца, с идеята, че термично необработените продукти съдържат целия набор от полезни вещества, да се зарази с опасните бактерии.

Дори съществува възможност човек да се зарази със салмонела, консумирайки кожата на пилето, която не е добре обработена.

В какво се състои лечението?
Принципно салмонелозата е патологично състояние, което отшумява сравнително бързо при навременно взети мерки. Но по друг начин стоят нещата при по-тежките форми на заболяването, когато вече се налага хоспитализиране на пациентите.

Медиците предписват прием на препарати, съдържащи калций-глюконат, глицерофосфат, лактат, нестероидни противовъзпалителни средства, медицински въглен за промивки на стомаха и средства, които предотвратяват обезводняването на организма, както и витамини и пробиотици, възстановяващи чревната микрофлора.

Как ефективно да се предпазим от заразяване с салмонела?
Първото нещо, което със сигурност трябва да направим, е да се стремим да не консумираме сурово месо, яйца и млечни продукти, както и да внимаваме с избора на заведенията, в които се храним.
За хората, които водят здравословен начин на живот и консумират повече плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, съществува по-малка вероятност да се заразят, тъй като техният организъм има сравнително по-добри съпротивителни сили.
Спазването на добра лична хигиена и правилната термична обработка на хранителните продукти, унищожаваща не само тези бактерии, но и други потенциално опасни микроорганизми, определено са добра превенция.
Елиминиране на възможността за размножаване на салмонелите чрез съхраняване на храната в хладилник (особено през лятото, когато има наличие на мухи, които са едни от разпространителите не само на болестта, но и на дизентерия и на причинителя на язвената болест).
И не на последно място - добър ветеринарен контрол над животните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар