понеделник, 15 ноември 2010 г.

Що е то Кросфит и има ли почва у нас?



Кросфит тренира съвършения атлет, който е в еднаква степен гимнастик, щангист, спринтьор, бегач на средни разстояния и гребец. Кросфит цели създаването на пълна, всеобща и цялостна физическа добра форма, психическа сила и издръжливост.

Цялостната добра спортна форма предполага отлично развити умения в 10 сфери – сърдечно-съдова, дихателна и силова издръжливост, сила, гъвкавост, експлозивност, скорост, координация, ловкост, баланс и точност. За развитие на тези умения кросфит ефективно комбинира елементи от гимнастика, вдигане на тежести, бягане и гребане. Оборудването, което намира приложение в кросфит тренировките, е минималистично, обикновено и просто: пудовки, медицински топки, дъмбели, щанги, лостове за набирания, успоредки. Тренировките обикновено са бързи и високоинтензивни, често без почивки.

История и развитие
Грег Гласмън, американец и бивш гимнастик, създава кросфит като тренировъчна система през 80-те години, като в началото тя добива популярност основно сред различни военни и спец-части. През 1995 г. Грег Гласмън започва работа като треньор в полицейското управление на Санта Круз, Калифорния, където има възможност да прилага развитата от него тренировъчна методология. През същата година (отново в Санта Круз) е създадена и първата кросфит зала.

През 2001 г. стартира и сайтът www.crossfit.com, който се явява виртуално общество с богата библиотека от обяснителни статии, клипове на упражнения и форум за дискусии. Всеки ден в сайта се публикува "тренировка за деня" (WOD = Workout Of The Day) - трениращите могат да я изпълнят в своя кросфит клуб или самостоятелно там, където тренират (било то и гаража си). Нарастващата си популярност кросфит дължи в голяма степен и на този сайт.

През 2007 г. военноморските сили на САЩ започват да прилагат принципите на кросфит в тренировките си. Голям брой пожарникарски и полицейски управления, както и специални части в САЩ и Канада също базират тренировките си на кросфит. В доста училища и колежи се прилагат кросфит тренировки.

Основи:
Движението е навсякъде в природата. Човек стои, седи, хвърля, вдига, бута, дърпа, катери се, бяга и удря в своето ежедневие (или поне преди години го е правил в своето ежедневие). Така сме устроени. Функционално трениране в контекста на кросфит е изпълнение на упражнения, съставени от типични за човешкото тяло движения, които ежедневно извършваме. Функционалните движения:

са движения, които започват първо със съкращаване на мускулите на торса/ядрото, след което контракциите се преместват към крайниците
служат за ефикасното придвижване на тялото или други обекти;
представляват сложни многоставни движения, които предизвикват силна неврологична реакция.
Примери за такива движения са: мъртва тяга, клек, набиране, напади, бягане, кофички, лицеви опори, преса, изтласкване, обръщане и изхвърляне, катерене по въже, коремни преси, подскоци и скачане на въже, хвърляне на медицинска топка, раменни преси и комбинирани движения като силови възлизания, обръщане + изтласкване, клек + преса (трастър).

Чрез съчетаване на елементи от гимнастика, вдигане на тежести, бягане и гребане се постига цялостна добра форма, която според дефиницията на кросфит, както беше споменато по-рано, предполага развитие на следните умения:

Сърдечно-съдова и дихателна издръжливост – способността на различните системи в тялото да набавят, обработват и транспортират кислород;
Силова издръжливост – способността на системите на тялото да обработват, доставят, складират и използват енергия;
Сила – способността на мускулните клетки и двигателните единици да прилагат натиск;
Гъвкавост – способността да се максимизира обхвата на движение при определена става;
Експлозивност - способността на мускулните клетки и двигателните единици да прилагат максимална сила за минимално време;
Скорост – умението да се минимизира времето за изпълнение на повторяемо движение;
Координация – умението да се комбинират няколко независими движения в едно отделно, ясно изразено, сложно движение;
Ловкост – умението да се минимизира времето за преход от едно към друго движение;
Баланс – умението да се контролира позиционирането на центъра на тежестта на тялото спрямо опорната му точка.
Точност – умението да се контролира движение в определена посока при определена интензивност.
Гимнастиката стимулира развитие на бързина, баланс, координация, точност, гъвкавост, контрол над торса и сила в горната част на тялото, а тренировките с тежести - цялостна сила, експлозивност, скорост. Всички елементи на кросфит тренировките развиват сърдечно-съдова и дихателна издръжливост.

Тренировките:
Специалността на кросфитърите е в липсата на специализация - от атлетите се изисква да "забравят" за фиксирани серии, повторения, почивки, упражнения и подредбата им, програми, периодизация и т.н. Природата не различава кардиотренировките от силовите такива. Тренировките също следва да не правят такава разлика. Ако тренирате само с големи тежести и малко повторения, няма да развиете силова издръжливост, която бихте развили в противен случай. Ако тренирате основно с голям брой повторения, няма да развиете силата, която бихте развили при другия тип тренировки. Всеки тип трениране, в това число бавно, бързо, с голяма тежест, с малка тежест, кардио преди или след тренировка има своите предимства и недостатъци.

За да се постигне истински добра форма, всеки параметър на тренировката трябва да се модулира така, че да позволява възможно най-разнообразно стимулиране на мускулите, сърдечно-съдовата и нервната система. Тялото се развива, когато е подложено на стрес, към който не е привикнало. В този смисъл рутината е врагът на прогреса; разнообразието е негов приятел. Кросфит възприема схема на трениране 3+1, т.е. 3 дни тренировки, 1 ден почивка – тази схема позволява най-голяма устойчивост при максимална интензивност.

За по-възрастни, начинаещи или хора със сърдечно-съдови заболявания се прилагат модифицирани кросфит тренировки, като натоварването и интензивността се адаптират спрямо специфичното ниво/нужда на атлета.

Който има интерес да се свърже с мен на страница контакти.Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар